Ţara care “ia împrumuturi ca să îşi plătească pensiile şi salariile” este chiar una de mâna a II-a?

Pe vremea regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu, românilor (tuturor românilor) li se spunea că trebuie să mănânce raţional. Prin urmare, conducătorul iubit a decis să se introducă, la nivel naţional, raţionalizarea alimentelor. Nu pentru că România s-ar fi aflat în nu ştiu ce fel de război, ci pentru că totul pleca la export. Aşadar, au apărut cartelele pentru pâine, ouă, carne. Laptele nu se dădea pe cartelă, ci trebuia să faci coadă, de pe la 2 – 3 noaptea, ca să apuci la 6, când venea masina cu lapte, să iei un litru, pentru copii!
Aseară, pe postul naţional – intrat din nou în graţiile preşedintelui (că doar a fost instalată o nouă conducere, pe placul tuturor (sic!) a apărut Traian Băsescu. Care a spus multe, chiar foarte multe.

Printre cele multe, am reţinut 2 “ziceri”: “România nu este în faliment” şi “O ţară care ia împrumuturi să-şi plătească salariile şi pensile este o ţară de mâna a doua”.


Pentru ilustrare, voi aminti cele două afirmaţii ale lui Băsescu:

“În faliment eşti când nu mai ai lichidităţi. Nouă încă ni le mai asigură piaţa, FMI, UE, băncile, ni le dau. Trebuie să înţelegem că avem nevoie să fim solidari pentru a fi respectaţi ca ţară. Pentru a fi respectaţi ca ţară trebuie să luăm bani pentru investiţii, nu ca să mâncăm”.

Deci, dacă pe vremea lui ceauşescu, am mâncat raţional, pe cartelă,acum Preşedintele ne spune tuturor românilor (chiar şi celor care nu l-au votat) că se iau bani în împrumut, în nişte condiţii generatoare de măsuri de austeritate dure, “pentru a face investiţii, nu pentru a mânca”!De parcă, românii de rând, s-au îmbuibat de nu au mai putut… Şi prin urmare, nu s-au mai putut face investiţii!

Cea de-a doua afirmaţie a lui Băsescu, se leagă oarecum de prima:

“Vă rog să vă gândiţi şi la cum se duce un şef de stat şi spune «Mai am nevoie de împrumuturi. Dar ce autostrăzi vrei să faci?… Nu, ca să plătim salariile şi pensile». Deci o ţară care ia împrumuturi să-şi plătească salariile şi pensile este o ţară de mâna a doua, din capul locului”.

Aşadar, românii sunt locuitorii unei ţări de “mâna a doua”, care nu muncesc, nu fiindcă nu au locuri de muncă, ci fiindcă sunt leneşi (caracterizarea aparţine tot guvernanţilor), care îl pun pe şeful statului să se milogească pe la curţile străine să ia împrumuturi. Împrumuturi pe care, românii, în marea lor nesimţire (că doar mulţi au “pensii nesimţite”) le papă, pardon, le mănâncă. Şi îl mai pun şi pe şeful statului într-o ipostază penibilă: să meargă şi să ceară, umil, bani cu împrumut! Asta este chiar curată neruşinare!

Dar oare, dacă ţara care ia împrumuturi este una “de mâna a doua”, cei care o guvernează atât de bine că a ajuns în prag de faliment, de a câta mână sunt? Răspunsul aparţine fiecărui român în parte!

Sorina Bruj

August 2010

Etichete: , ,

2 raspunsuri la “Ţara care “ia împrumuturi ca să îşi plătească pensiile şi salariile” este chiar una de mâna a II-a?”

  1. Altfel a scris:

    Am citit de trei ori acest articol, dar a meritat. L-am citit ca sa vad daca s-a folosit pe undeva sintagma “presedintele Romaniei”. Nu s-a folosit! S-a scris de Basescu, de “presedinte”, de “seful statului”, dar nu s-a scris de “presedintele Romaniei”. De ce zic ca a meritat sa citesc? Tocmai de asta. Pentru ca am constatat ca nu se vorbeste de “presedintele Romaniei”. Ca ROMANIA N-ARE PRESEDINTE! Iar ce spun alde Basescu, sau “seful statului”, sau “presedintele” s-a dovedit in timp ca nu face nici doi bani pentru ROMANIA!

  2. Pahul a scris:

    Si daca ramuri bat in geamSi iese iarsai chiorulEu o sa plec in PakistanCa s-a tampit poporul.La carma bietei noastre tariSe afla un golanCu-apucaturi si cu purtariDe mare betivan.Si daca tot iesiti la votCa voi sunteti poporulSper sa nu va fi prostit de totS-alegeti iarsai chiorul.

Comentati