Ordonanţe de urgenţă fără norme de aplicare…

Într-o ţară în care haosul domneşte, este firesc ca ceea ce azi se postulează, mâine să nu mai fie valabil. Astfel, după bătăia de joc de săptămâna trecută, când mii de oameni au fost purtaţi de la o coadă la alta (mă refer aici la cei care au venituri din drepturi de autor sau la PFA) incompetentul guvern Boc a decis că va modifica, săptămâna viitoare, normele de aplicare a OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente drepturilor de autor.

Însă cei care au fost umiliţi în urmă cu o săptămână, se hotărâseră deja să protesteze. Ei au decis ca de pe 1 septembrie să intre în grevă fiscală şi să nu mai achite nicio taxă, până când modalitatea de depunere a declaraţiilor şi modalitatea de plată nu sunt clare. Mai mult decât atât, la Cluj-Napoca (oraşul nu este vinovat că un premier incompetent, i-a fost mai înainte, primar) jurnaliştii din Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj, au organizat un marş, în semn de protest faţă de aberaţiile legislative şi fiscale.

În chemarea la protest se menţiona:
“Vom ieşi miercuri, 1 septembrie, în stradă pentru a protesta faţă de un sistem incompetent şi represiv de taxare.

Nu ne opunem impozitării ci modului în care ea se face, pe care îl cosiderăm, în acest caz, îndreptat împotriva plătitorului cinstit de taxe, pus în situaţia umilitoare de a acţiona aşa cum îi dictează un regim discreţionar şi incompetent.

Până când nu se vor crea condiţiile civilizate pentru depunerea declaraţiilor, jurnaliştii clujeni membrii APPC şi susţinătorii acestei acţiuni – scriitori, artisti plastici, actori, muzicieni – refuză să fie bătaia de joc a Executivului.

Imaginaţi-vi-l pe Brâncuşi după ce a făcut coloana infinitului, stând la coadă la AJOFM din Târgu Jiu, Casa Judeţeană de Pensii şi alte instituţii pentru a declara venitul obţinut din crearea unei capodopere.

Pe această cale dorim să se ia act de refuzul nostru de a plăti aceste taxe până când nu se va prezenta o variantă decentă şi simplă.

Guvernanţii greşesc atunci când caută marii evazionişti în rândul jurnaliştilor, al scriitorilor, muzicienilor, artiştilor plastici. Toţi aceştia, dar şi alte categorii de creatori, nu fac parte din categoriile profesionale suspectate de evazionism”.

Eh, şi iată că, după ce oamenii au luat atitutdine, şi au refuzat să mai fie trataţi ca şi nişte necuvântătoare, a
venit comunicatul de presă: Guvernul va face o modificare, ce va consta în faptul că, angajatorul, nu cetăţeanul angajat, va fi obligat să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile. Declaraţia a fost făcută de ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

“Un act normativ pentru modificarea ordonanţei de urgenţă şi normelor de aplicare a fost discutat într-o primă lectură miercuri, în şedinţa Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare modificările vor fi adoptate într-o nouă şedinţă a Executivului”, a afirmat Borbely.

Potrivit lui Borbely, propunerea Uniunii a fost acceptată ca principiu, iar premierul a cerut ministrului Finanţelor ca, în şedinţa de miercurea viitoare, să vină cu aceste propuneri de modificare.

Dar potrivit unui alt membru al guvernului boc-cian, un alt ministru-alandala, cel al Muncii, Mihai Şeitan, a spus că “ordonanţa de urgenţă respectivă nu va fi schimbată şi că până la sfârşitul lunii septembrie va fi finalizat sistemul de plată on-line”.

Ce să mai crezi? Pe cine să mai crezi? Mai ales ca pe 1 septembrie, se “pune” de-o remaniere…

Dar oare ce vor face cei care sunt PFA, adică, cei care sunt propriii lor angajatori? Vor putea ei beneficia de şomaj dacă se vor auto-concedia? Şi în fapt, în lunile în care nu vor avea niciun venit, vor sta din nou la cozi să declare că “nu au avut niciun venit”?

Mie personal mi se pare că ceea ce se întâmplă e “curat meşteşug de tâmpenie”! O fi aşa?

S.B.

DANK Media

Etichete:

Comentati