Ofertele politice la concurenţă cu cele de solduri – episodul I

Nici nu a început bine vara, şi implicit, concediile, că partidele ne şi sufocă cu superofertele politice. Deh, ei se pregătesc de guvernare, noi de concediu, şi poate, chiar de iarnă. E o mică – mare diferenţă de abordare!

„Cei trei mari” (PNL, PSD, PD-L) lansează în fiecare zi câte un slogan, un program de guvernare, un atac la adversar şi, de ce nu, o listă cu viitorii „merituoşi” miniştri.

Cert este faptul ca fiecare se pregateşte sa guverneze de unul singur. PD-L-ul şi PSD-ul se şi văd câştigătorii voturilor acordate de cei 40% dintre românii care vor catadicsii sa mearga la vot.

Stabilirea colegiilor uninominale a încins atmosfera în prima fază. Neputinţa parlamentară de a organiza ceva (chiar dacă e, până la urmă, în interesul său), e pe cale să fie sancţionată de guvern (adică, de PNL). Acesta va recurge pana la urma la decuparea colegiilor. Dar să vedem cum stă situaţia „în teren”.

PSD, autodeclarat câştigător al alegerilor locale şi-a lansat alături de PC oferta electorala. Program ambiţios, stufos, plin de date concrete: 1000 de km de autostrăzi, 1000 de km de căi ferate modernizate, 1000 de săli de sport şi bazine de înot, 1000 de …. , probabil zile de guvernare etc.  Mă apucă încântarea când văd cifrele. Va dati sema,  cam 38 de săli şi bazine în fiecare judeţ, e ceva! Nu? (să sperăm că nu vor fi „gomflabile”). Dar, visurile mi-au fost spulberate de o aparitie TV a fostului, viitorului şi mereu prezentului „ şofer nr.1” al României dl. MM. (nu ăla cu fotbalul, ci celălalt). Acesta, la întrebarea unui moderator, vis-a-vis de cum va realiza cei 1000 de km de autostradă, a răspuns plin de sine: cum am realizat cei 200 de km în fosta guvernare PSD! M-am uitat rapid pe hartă şi ce am observat: cei 200 de km de autostradă erau reprezentaţi de tronsonul Bucureşti – Drajna (vreo 100 de km doar) din care, până la Fundulea, se cam făcuse câte ceva şi înainte. Cred că schema judecăţii era simplă: ”Zic şi eu 1000, fac 500 – la care fraierii ăştia au şi început lucrările – după care dăm vina pe expropieri, bani, vreme şi durata prea scurtă a mandatului, că oricum electoratul nu le are pe astea cu km. Cam asta e oferta „tradusă” a vorbelelor  întâiului şofer.

Dacă programul construcţiilor e atacabil, cel social e fantezist de-a dreptul: 1000 de lei salariul minim, a 13-a pensie, impozite mai mici etc. Cei bogaţi vor fi impozitaţi mai aspru! Si alte de-astea, cum spunea un bun amic, „cam populiste”. Probabil, oferta a fost făcută la bar, pe nemâncate, anterior debutului petrecerii date de „săracul partidului” (a se citii preşedintele). Să nu-l confundaţi cu săracul onorific  (a se citi preşedintele onorific).

Dar când vine vorba de candidaturi, lucrurile intră în normal. Alegeri 2004 redivivus. Mai ştiţi cumva cine a câştigat şi cine a pierdut? Eu imi amintesc doua personaje, care se „dădeau” „preşedinte” şi „premier”  şi care, acum, dau cu „subsemnatul” pentru diferite termopane sau pentru casa in care locuieste.

Ofertă electorală nenicule, ce mai, solduri nu glumă!

PS: În episodul urmator vom vedea cum stau şi ceilalţi ofertanţi…

Etichete:

Comentati