NOI

Unii le-au zis generaţia irosită. (Nu aia a lui Silviu Brucan din cartea cu acelaşi nume. Aia era generaţia care a pus lanţuri României). Alţii le-au zis generaţia celor care l-au dat jos pe Cauşescu. Unii, specialişti în legislaţie le-au zis decreţeii. Ei se numesc simplu generaţia 50 – 60 – 70. Şi pentru că folclorul e mai nou înlocuit de e-folclor vă redau un strigăt al acestei generaţii.

“Cei născuţi la începutul anilor 50, 60 şi cei născuţi în anii 70, vedem acum în anul 2010 cum casa părinţilor noştri este de 50 de ori mai scumpă  decât atunci când au cumparat-o şi realizăm că noi o să platim pentru casele noastre în jur de 50 de ani.  Avem amintiri despre primii paşi pe lună, despre războaie sângeroase, avem cultură generală, pentru că asta însemna ceva o dată.

Suntem ultima generaţie care a jucat “De-a v-aţi ascunselea”, “Castel”, “Raţele şi vânătorii”, “Ţară, ţară, vrem ostaşi”, “De-a prinselea”,” Sticluţa cu otravă”, “Pac Pac”, “Hoţii şi vardiştii”, ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (închiriam un video şi stăteam să ne uităm la filme 2 zile închişi în casă), primii care am văzut desene animate color, primii care am renunţat la casete audio şi le-am înlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat jeanşi elastici, pantaloni evazaţi, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gaşcă.

Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grilă la admitere, dar am dat examene de admitere şi câte zece pe loc.

Noi am fost primii şi ultimii “Şoimi ai Patriei” şi ultimii “Pioneri”.

La gradiniţă am învăţat poezii în româneşte, nu în engleză… şi am cântat MULÎI ANI TRĂIASCĂ nu HAPPY BIRTHDAY la aniversări.

Am sorbit din ochi Dallas … şi cine zice că nu s-a uitat ori minte ori nu avea încă televizor.

Reclamele de pe posturile străine ne înnebuneau, şi abia aşteptam să vina şi la noi îngheţata Magnum, sau puştile alea absolut superbe cu apă. Între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie şi ciocolată şi clasicele bidoane umplute cu apă de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Şi uite un motiv bun
să nu mergem la şcoală.

Noi am ascultat şi Metallica, şi Ace of Base, şi Ac DC, şi Michael Jackson, şi Doors şi Take That, şi încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam!

Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba şi de Queen, cât şi de noile nume gen 50 Cent şi Britney Spears.  Am citit “Licurici”, “Pif”, Cireşarii, şi am băut Cico şi Zmeurată şi ni s-a părut ceva extraordinar când au apărut primele sucuri “de la TEC” fără să ne fie teamă că “au prea multe E-uri”, iar la şcoală beam toată clasa dintr-o sticlă de suc fără teamă de viruşi.

Noi am băut prima Coca-Cola la sticlă şi am descoperit internetul. Noi nu ne dădeam bip-uri, ne fluieram să ieşim afară, noi nu aveam dolby surround system,  tăceam toţi ca să auzim acţiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o lună după ce le cumpăram şi le uitam
pe dulap, pline de praf.

Abia aşteptam la chefuri sş jucăm “Fântâniţa”, sau “Flori, fete sau băieţi”, sau “Adevăr sau Provocare”, sau orice ne dădea un pretext să “pupăm pe gură” pe  cine “iubeam”..

Noi suntem cei care încă au mai “cerut prietenia”, care încă roşeam la cuvântul “sex”, care dădeam cu banul care să intre în farmacie să cumpere prezervative, pe care apoi să le umplem cu apă şi să le aruncăm în capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperând că persoana iubită va citi acolo unde scrie “De cine îţi place?”.

Este uimitor că încă mai suntem în viaţă, pentru că noi am mers cu bicicleta fără cască, genunchiere şi cotiere, nu am avut scaune speciale în maşini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cădeau din greşeală pe jos, nu am avut pastile cu capac special să nu fie desfăcute de copii, nu ne-am spălat pe mâini
după ce ne-am jucat cu toţi câinii şi toate pisicile din cartier, nu am ţinut cont de câte lipide şi glucide mâncăm, părinţii noştri nu au “child proof the house”, ne-au trimis să cumpărăm bere şi vin de la alimentara, şi câte un pachet de ţigări de la tutungerie.

Noi am stat în faţa gloanţelor la Revoluţie, noi am fost martorii a trei schimbări de bancnote şi monede, noi am râs la bancurile cu Bulă, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporană nouă.

Suntem o generaţie de învingători, de visători, de “first-timers” … Dar suntem şi generaţia care vede limpede cum ne pierdem ţara, iar duşmanul este din interior şi nu de afară … Noi suntem ultima genaraţie de sacrificiu a lui Ceauşescu şi prima de după Revoluţie. Noi am pierdut de două ori, şi atunci, şi acum.

Azi, suntem la fel de săraci, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea??

Atât: să ne opunem manelizării programate a României!

Dacă citeşti şi ai căzut măcar un pic pe gânduri, eşti de-al nostru!

Poate învăţăm să ne-apreciem şi să nu ne mai vindem pe nimic!”

Etichete:

Un raspuns la “NOI”

  1. Altfel a scris:

    Da’ noi, noi astia anteriori lui ’50, ce sa mai zicem? Ca noi ne-am nascut in monarhie, am crescut in comunism, ne arunca la gunoi “democratii” si mai aflam ca suntem si “criminali si ilegitimi”. Si de la cine aflam? De la intaiul colaborator al regimului “criminal si ilegitim”. Ca, daca n-ar fi fost colaborator al “criminalilor si ilegitimilor” nu-i dadeau aia 60.000 dolari, bani pe care el insusi a declarat ca ii avea in decembrie ’89 cand a venit revolutia. Ca doar nu i-o fi furat?! Sau, dracu stie!?!

Comentati