Femeia din România – stat-membru UE, de 8 MARTIE

Româncele sunt pe penultimul loc în UE, la speranţa de viaţă la naştere, potrivit unui studiu Eurostat publicat de CE cu ocazia Zilei de 8 Martie. Cam pesimistă remarcă, acum de ziua, lor, a femeilor.
Perspectiva pentru 2030 nu este nici ea una optimistă. Astfel, studiul arată că în acel an româncele vor avea cea mai mică speranţă de viaţă din Uniunea Europeană.

Concret, româncele au o speranţă de viaţă de 77,2 ani. Bulgaria, unde speranţa de viaţă este de 77 de ani, se află pe ultimul loc în studiul Eurostat. La polul opus, speranţe mari de viaţă în rândul femeilor se înregistrează în Franţa (84,9 ani), Spania (84,3 ani) şi Italia (84,2 ani).

Dincolo de nişte statistici, la întrebarea cum e sa fii femeie în România, un stat-membru al Uniunii Europene, se poate răspunde: GREU.

Pornind de la speranţa redusă de viaţă şi încheind cu imaginea de femeie-robot, coordonatele româncelor (sau mai corect, a marii lor majorităţi) sunt casă-serviciu-casă. Ele trebuie să fie bune soţii, mame, gospodine şi, nu în ultimul rând, pofesioniste la locul de muncă.
Pe 8 martie, cei din jurul lor le remarcă. Le oferă o floare, şi dacă se poate, şi un mic cadou. Unele sunt chiar invitate pe la radio sau pe la televizini, să dea interviuri. Dar această zi durează doar… 24 de ore. Şi apoi, asemeni unui spectacol care s-a sfârşit, imaginea femeii cade într-un soi de anonimat.

În România, tot statisticile o spun, din 764 de şomeri pe zi, predominant este numărul femeilor. Cel mai trist e cazul familiilor uniparentale, unde, unicul întreţinător este femeia. Şi mai ales, acolo unde ea mai are în întreţinere şi 1 sau 2 copii. În aceste situaţii se nasc adevărate drame…

Totuşi, comparativ cu femeia de acum 20 – 25 de ani,  pot spune că românca din ziua de azi, o duce ceva mai bine. Spre exemplu, nu mai are stressul că, dacă a făcut o întrerupere de sarcină nereuşită (şi considerată ilegală, în acei ani) pe masa de chiuretaj va fi interogată de securitate şi de procuratură…

Are mai multe oportunităţi pentru instruirea sa profesională şi are şansa, da, marea şansă, de a putea pleca prin Europa, prin Uniune pentru a-şi încerca norocul, şi, de ce nu, de a-şi găsi un loc de muncă. Şi nu neapărat  la cules de căpşuni!

Mai are o speranţă. Deci, faptul că face parte dintr-un stat membru UE, înseamnă pentru ea, românca, o şansă în plus!
Tuturor femeilor, româncelor şi celor care trăiesc în România, LA MULŢI ANI! de 8 Martie. Şi mai multă speranţă! Că doar speranţa moare ultima…

Sorina Bruj

Etichete: ,

Comentati