Doamnele si politica romaneasca

Lavinia SandruDeunazi mi-au cazut privirile pe un minunat articol postat pe site-ul Antena3: “Doamnele politicii romanesti”. Bineinteles, materialul publicistic se vroia un omagiu adus doamnelor, cu prilejul zilei de 8 martie.


Pe lista cu pricina apareau urmatoarele nume: Monica Macovei, Norica Nicolai, Elena Udrea, Elena Băsescu, Daniela Buruiană, Mona Muscă, Adriana Săftoiu, Anca Boagiu, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu, Irina Loghin, Lavinia Şandru, Mioara Mantale, Olguţa Vasilescu, Rodica Stănoiu, Hildegard Puwak, Paula Ivănescu, Rovana Plumb sau Raluca Turcan.Mona Musca

Dupa cum era de asteptat, fotografia care insotea articolul era cea a d-nei Udrea. Si de aici, deruta! De fapt, persoanele inscrise pe lista sunt reprezentantele sexului frumos, sau oameni politici, dupa cum se pretind? Dupa performante, contestatii si mod de accedere in viata publica, putem afirma ca d-nele respective creeza, in mare parte, un “prejudiciu” imaginii “femeii politician”.

Cum as putea “sa inghit galusca” ca d-na Udrea ar avea nu stiu ce merite profesionale, care sa o propulseze in functia politica ce o detine? Colac peste pupaza, este doctorand in stiinte militare! Ma intreb, cat habar are despre organismul militar, adica despre armata, ca sa irosesca resurse de la aceasta institutie. Ca doar nu va inchipuiti ca face doctoratul pe bani!!! Oricum, acest doctorat, vezi doamne, ii va permite sa predea, in calitate de profesor universitar, geopolitica. Noroc ca o va face la un SRL, cu pretentii universitare, Universitatea”Dimitre Cantemir”.

Cand le privesti pe cele trei doamne ale justitiei romanesti, iti dai seama cel mai bine de ce justitia a ajuns unde a ajuns…in Romania. Doamna Stanoiu, alaturi de d-na Macovei, nu au incetat sa umple paginile ziarelor cu scandaluri de coruptie (vezi vanzarea casei din Filiasi, vezi intrarea in posesie a apartamentului parintilor d-nei Macovei) iar a treia, Norica Nicolai, si-a permis sa-si aduca nepotica la servici (a se citi Parlamentul Romaniei) in locul dansei. Ingenios, nu? Oare sunt stupid cand intreb ce mai cauta distinsele in viata publica?

Dar iat-o pe “marea doamna a politicii romanesti”: Mona Musca. Pana la pronuntarea verdictului CNSAS, un politician model, apoi decaderea… Se pune urmatoarea intrebare: oare nu stia ce a facut, ce trecut are, si ce conditii trebuie intrunite de o persoana care ocupa demnitati publice? Dar noua romanilor ne place notorietatea. Cu orice pret!

[Mioara Mantale] Cand vad numele marilor politicieni Anca Boagiu si Mioara Mantale, ma intreb daca nu le statea mai bine in paginile revistelor mondene, decat in functii publice. Cel putin Mantale a umplut ziarele cu povesti de amor, neputinta manageriala si insolenta.

Dar vine din urma, puternic, mezina familiei prezidentiale! Dupa ultimele iesiri la rampa ale domsoarei, ma intrebam ce scoala de oratorie a urmat, si daca la institutiile pe care le-a frecventat s-a auzit vreodata de notiunea de “examen oral”. Dar m-am linistit, in CV-ul ei sunt trecute alte SRL-uri absolvite (a se citi Universitatea Romano-Americana), un curs postuniversitar in SUA (nu se stie profilul, durata, locatia) si mai nou, un master la SNSPA . Interesant e, ca dizertatiile la masterat se sustin oral, iar dupa elocinta aratata, ma indoiesc ca se intampla acest lucru la SNSPA.

Dar am obosit, sunt multe si se vor vedete, repede-repede, si cu orice pret. Asta e imaginea ce mi-o creeaza femeia politician din Romania, deocamdata.

[Adriana Saftoiu] Pentru mine, din lista prezentata, doamne ale vietii sociale romanesti (atentie, nu politice) sunt Adriana Saftoiu si Lavinia Sandru. Adevarate profesioniste. Exemplul cel mai graitor il ofera presedintele. Uitati-va ce iesiri are dupa plecarea d-nei Saftoiu!

In rest scandal, superficialitate, decolteuri si…cam atat.

Si sincer, mi-e mila de tinerele care doresc sa acceada in politica, cu asa modele. Sau nu!
De fapt, viata politica romaneasca seamana tot mai mult cu show bizz-ul, si atunci aceste eterne promisiuni politice isi vor gasi si ele locul.

In final, o recomandare (cred ca stiti ca glumesc): Votati PRM, sa ajunga si d-na Oana Zavoranu in Parlament. Atunci sa vezi distractie!

Etichete:

Un raspuns la “Doamnele si politica romaneasca”

  1. Trifon Gruju a scris:

    De ce ar crede cineva ca femeile sunt altfel decat barbatii, in ce priveste moralitatea, buna credinta si buna cuviinta? Eu cred ca ele oglindesc societatea in care traim. Si daca societatea le trateaza pe boieroaice la fel ca Petre Petre (Rascoala, Liviu Rebreanu) atunci va veni momentul cand Trifon Gruju va deveni violent si va aprinde capsa la mamaliga.

Comentati