Despre libertatea de expresie şi libertatea presei în mediul online

Mediul online sau mediul virtual sau Net-ul sau cum doriţi să îi spuneţi şi comunicarea prin intermediul acestui mediu prezintă avantaje şi dezavantaje. Avantajul de a putea comunica într-un timp extrem de scurt, cu cineva aflat la celălalt capăt al pământului,de a putea intra în contact cu foarte multă lume – prin intermediul faimoaselor reţele de socializare – de a fi “la curent” cu ceea ce se întâmplă peste tot în lume, şi de ce nu, “de a şti”.

Acum, pornind de la evenimentele îngrozitoare ce au avut loc în capitala ţării care decernează anual Premiul Nobel pentru Pace, şi aflând despre Manifestul de 1500 de pagini postat pe Net, de către dementul ce a săvârşit măcelul în Norvegia, stau şi mă întreb: care a fost avantajul comunicării online? Poate dacă ar fi fost monitorizat din timp nebunul care a ucis 93 de persoane, poate dacă serviciile de informaţii ar fi ştiut mai devreme despre Manifestul postat de el pe Net, ar fi putut opri săvârşirea acestor crime. Poate…

Pe de altă parte, mi se pare aproape imposibil, fizic vorbind, să “urmăreşti” pe Net ce scriu şi ce postează toţi utilizatorii mediului online.

După cum, mi se pare nefiresc să nu poţi să te exprimi liber, fără să existe un watch-dog în spatele tău, care asemeni fostei securităţi, să te cenzureze. Pentru că atunci, unde mai este libertatea de expresie?

Lăsând la o parte evenimentele din Norvegia, mă voi opri asupra libertăţii de expresie dintr-o ţară vecină, Ungaria. Acolo, mass-media – inclusiv mediul online – în baza unei legi a presei adoptate de noua putere aflată la guvernare, a început să fie controlată de stat. Astfel, mulţi jurnalişti din instituţiile publice, care au avut o atitudine “neconformă” cu legea dată de formaţiunea guvernamentală a lui Orban, au fost concediaţi.

Cât timp a deţinut preşedinţia UE, Ungaria a fost în vizorul celor de la Bruxelles iar cei care au dat această lege au fost mustraţi. Însă, după ce mandatul a expirat, criticile au scăzut în intensitate. Başca, Uniunea se confruntă acum cu evitarea eşuării unor ţări ca Grecia, Irlanda sau Portugalia. Deci, cu treburi mult mai importante decât cele privitoare la libertatea de exprimare din una din ţările-membre!

Într-un articol din Deutsche Welle, se încearcă prezentarea pe scurt a ceea ce interzice şi ce permite, de fapt, noua lege a presei din Ungaria.

Astfel, Legea impune “o relatare echilibrată”. Dar ceea ce înseamnă ” relatare echilibrată” decide un consiliu de presă, din care fac parte, exclusiv, colegii de partid ai lui Viktor Orban şi aliaţii lui. Încalcarea legii media este pedepsită cu amenzi usturătoare şi cu concedierea celor care o încalcă. Legea mai prevede ca jurnaliştii să divulge sursele lor de informaţie.

Autorii articolului îl dau ca exemplu pe jurnalistul Tamás Bodoky, care a criticat şi crticiă în continuare legea privind mass-media din Ungaria. Astfel, el a înfiinţat un portal după modelul WikiLeaks, un “WikiLeaks pe ungureşte”.

“Portalul “Atlatszo” nu există decât din 4 iulie, dar redactorul şef şi totodată, întemeietorul său, Tamás Bodoky, a fost deja vizitat de Poliţie şi îşi aminteşte:

“Am publicat un raport despre un atac al hacker-ilor asupra unei societăţi de consultanţă financiară. Atacul s-a produs în anul trecut, dar nimeni n-a îndraznit până acum să scrie ceva. Aceasta, pentru ca firma respectivă este unul din principalii finanţatori mass-media din Ungaria. La o zi dupa publicarea articolului, Poliţia m-a întrebat de unde aveam informaţiile şi mi-a confiscat un hardware, invocând prevederile noii legi media”.

“Am vrut, mai spune Bodoky, să testez noua lege a presei, să văd dacă este sau nu un garant al libertăţii presei”.

Interesul pentru conţinutul portalului său este destul de mare. Doar în prima saptamână s-au înregistrat 50.000 de vizitatori pe pagina sa web.

Tamás Bodoky afirmă în încheierea articolului că şi-a propus trei obiective: să publice articole proprii de investigaţie; să ofere oricui posibilitatea de a posta pe site-ul său, anonim, informaţii;să-i ajute pe cetăţenii cărora autorităţile le refuză informaţiile solicitate.

Bodoky speră să obţină ajutor financiar pentru portalul sau din partea unor fundatii particulare din Norvegia şi SUA. Deocamdată, echipa sa este formată din zece redactori care lucrează onorific.

După ce am văzut cum stă cât-de-cât treaba cu libertatea de exprimare şi libertatea presei din Ungaria, cred că trebui să fim preocupaţi de ce se va întâmpla cu aceste două libertăţi din Românica. Nu de alta, dar la sugestia

unor parlamentari, culmea, aflaţi în opoziţie, s-ar putea ca la noi să fie mai rău decât în Ungaria. Mai cu căluş în gură şi “mai cu ochelari de cal”!

Sorina Bruj

Etichete: , ,

2 raspunsuri la “Despre libertatea de expresie şi libertatea presei în mediul online”

  1. Despre libertatea de expresie şi libertatea presei în mediul online – InfoMondo.ro a scris:

    […] InfoMondo Despre libertatea de expresie şi libertatea presei în mediul onlineCum se asortează portocaliul cu nesimţirea?Româncele-europence din UEEmil Boc afirmă, din nou: […]

  2. Despre libertatea de expresie şi libertatea presei în mediul online | InfoMondo.ro a scris:

    […] departe, pe http://www.blog.infomondo.ro Tags: libertatea presei, Online, […]

Comentati