Cluj vs. Bucuresti?

Cluj-Napoca vs BucurestiIn ultimul timp, tot mai multe cotidiene centrale acorda spatii importante in paginile lor “fenomenului Cluj”. Mai mult [Cluj un oras care stie ce vrea] decat atat, unii, si nu putini la numar, considera Clujul drept un adevarat challenger, care aspira la titlul de capitala a businessului românesc. La baza acestor aprecieri stau bineinteles date si statistici care le dau dreptate. Din pacate, acest lucru genereaza si un efect contrar, tipic romanesc, de invidie.

Sunt trei orase romanesti care pot oferi un exemplu Bucurestiului, si mai ales altor orase, in ceea ce priveste dezvoltarea si notorietatea: Timisoara, Sibiul si mai nou, Clujul.

Ce nu inteleg cei din capitala este ca Bucurestiul nu poate avea un ascendent istoric asupra principalelor orase ale provinciei, pentru ca Romania nu a luat fiinta in jurul acestui oras. De altfel, e cunoscut faptul ca Iasul, un oras mult mai civilizat si mai urbanizat la 1859, a trebuit sa cedeze intaietate Bucurestiului, datorita apropierii prea mari de rusi. Cum ar putea iesenii sa se considere provinciali in fata bucurestenilor? La fel, Clujul si Timisoara?

Dar de unde oare aceasta explozie a Clujului? In primul rand, a exportat “un politician de mare valoare care a blocat ani de zile dezvoltarea orasului: Gheorghe Funar”. E mult mai util la Bucuresti, gandeste la scara nationala. La bugetul pe 2007 a depus 200 de amendamente. Eficienta maxima! Apoi a “exportat” in capitala doar personalitati importante in viata economico-sociala a tarii: Andrei Marga, Emil Boc, Vasile Puscas, Ioan Rus, Vasile Dancu, George Maior; majoritatea dintre acestia au avut si au un rol determinant in promovarea provinciei si a Clujului. Ce e de remarcat, niciunul nu a putut fi decat vremelnic adoptat de Bucuresti. Proiectele lor se regasesc in schimb la Cluj. Certurile politicianiste au fost inlocuite de proiecte comune ale clujenilor nu ale PSD-ului, PD-ului, PNL-ului sau altor formatiuni politice.

Daca astazi Clujul sfideaza Bucurestiul, la modul pozitiv bineinteles, se datoreaza acestui lucru, bunei intelegeri intre institutiile care administreaza orasul si judetul. Proiectele de dezvoltare a orasului si posibilitatile de finantare a acestora sunt cu mult peste posibilitatea de absorbtie. Calitatea vietii e net superioara Bucurestiului. O mica remarca. In Cluj exista apa, canalizare, gaz la fiecare casa, asfaltarea tuturor strazilor se apropie de final, lucruri care la Bucuresti sunt mai mult deziderate, decat posibilitati reale de obtinere. Universitatile clujene s-au adaptat in mare masura cerintelor reale ale orasului si “produc” absolventi pentru nevoile de dezvoltare ale orasului.

Toate acestea coroborate pot duce la o prosperitate binemeritata; aceasta este obtinuta in urma muncii sustinute, si de ce nu, cu mai putina smecherie.
De aici si pana la aparitia Nokia, Emerson sau a altor mari firme nu a fost decat un pas.

Diferenta dintre ritmul de dezvoltare al Clujului si al Bucurestiului are o remarcabila reprezentare in imaginea generata de cei doi edili, altfel ai aceluiasi partid, Emil Boc si Adriean Videanu. Cat timp bucurestenii se vor complace in acceptarea de personalitati indoielnice, nu vor putea fi un model pentru Romania, cu toate ca… vorba unora, “La Bucuresti se da ora exacta” si tot “acolo se fac banii”. Insa doar atat!

Pentru o mai buna exemplificare va recomandam un articol din cotidianul Adevarul.

Etichete: ,

5 raspunsuri la “Cluj vs. Bucuresti?”

 1. Catalin a scris:

  Si asta s-a extins pana si la nivelul sportului, iar acolo, mai precis in fotbal se vede cel mai bine.Sigur uitandu-ne prin lume vom vedea ca centrele de profit la nivel national nu se identifica neaparat cu capitalele tarilor, as putea spune chiar ca doar in tarile cu o economie precara capitala e si principalul centru de profit. Si ca sa exemplific as vrea sa dau expl. Italia-Milano,Germania-Munchen,Spania- Barcelona si expl. pot continua, iar in cealalta parte pot exemplifica, Rusia-Moscova, Bulgaria-Sofia,Turcia-Istambul…deci in concluzie spre ce mergem…noi romanii.

 2. Mihau a scris:

  Ce idiot! Istanbulul nu e capitala Turciei… Mergea in partea cealalta cu exemplul. Prin asta se vede si ce fel de oameni lauda clujul. Un articol tamaios, de pupici in fund lui Boc. “Universitatile clujene s-au adaptat in mare masura cerintelor reale ale orasului si “produc” absolventi pentru nevoile de dezvoltare ale orasului.” De unde au scos-o?!!!! :))) Mi-am facut Facultatea de Medicina in Cluj si am venit la Rezidentiat in Bucuresti, caci aia de le pediatrie din Cluj nici nu aveau autorizatie de functionare. Acelasi lucru si cu celalte facultati, nu poti compara UBB cu Unibuc, si nici ISE cu ASE. Diferenta de clasa domle! Calitatea vietii mai buna in CLuj? Glumesti!
  1) Au doar 40 de autobuze, cu greu poti ajunge dintr-un loc in altul, nu au metrou, deci la transport sunt varza.
  2) Exista doar 2 teatre, pe cand in bucuresti sunt vreo 20 (n-ai unde iesi, putina viata culturala)
  3) N-au o cinemateca si ei
  4) Cateva localaluri misto, dar putine, oricum n-ai de unde alege
  5) Salarii mici
  6) De unde auziti de jafuri? In ultima luna au fost nu mai putin de 4 jafuri armate
  3)

 3. Autorul a scris:

  Lui Mihau

  Imi place combatul tau.
  1. Ai unele puncte de vedere pertinete (vezi facultatile desi spuneam in mare masura…), dar si unele subiective: vezi transport in comun, viata culturala etc;
  2. Vis a vis de laude iti recomand sa citesti Cluj vs Cluj
  3. Articolul a fost scris acum un an. De atunci a curs multa apa pe Somes si probabil si pe Dambovita.
  4. Autorul a invatat, muncit si vietuit in ambele urbe.

  Sa auzim numai de bine si sa ne fie bine in orice localitate.

  PS Redactia va sta la dispozitie pentru un articol replica

 4. Bill Brown jr a scris:

  Hi, good post. I have been wondering about this issue,so thanks for posting. I’ll definitely be coming back

 5. KonstantinMiller a scris:

  Hi! I like your srticle and I would like very much to read some more information on this issue. Will you post some more?

Comentati