Cine fură azi un ou, mâine va fura un… buldozer

Azi am avut o mică revelaţie: cât de profund şi cât de încărcat de semnificaţii este folclorul românesc, mai exact, cât de pline de înţelepciune sunt proverbele populare: “Cine fură azi un ou, maine va fura un bou”.
Românaşi de-ai noştri, ieri au furat neşte lebede negre de pe la Viena, apoi, neşte arme, depozitate pe la Ciorogârla, iar azi – suprize-surprize: utilaje de mare tonaj, macarale, buldozere, camioane, tractoare. Toate, noi!
De unde le furau? Din străinătate, din Franţa, Belgia, Italia.

Metoda “de lucru” era următoarea: utilajele se închiriau din străinătate, sau erau furate; erau trecute apoi frontiera cu acte false, aduse în ţară şi, aici se întâmplau următoarele:
– utilajele  erau închiriate pentru a fi folosite pe şantierele din ţară,
sau
– utilajele erau dezmembrate în ţară, şi vândute ca piese de schimb,
sau
– utilajele era ascunse pentru o scurtă perioadă de timp în păduri (în judeţele Maramureş, Cluj, Vâlcea, Timiş). Că tot e codrul frate cu românu… sau în albiile unor râuri. Erau “pitite” până când se găsea un cumpărător, uneori din afara ţării, şi erau vândute, sub preţul pieţei, din nou, în străinătate.

Se pare că reţelele erau foarte bine puse la punct. Că doar treceau prin nişte graniţe ditamai buldozerele…
Care era profilul celor care se ocupau de această afacere? Bravi cetăţeni ai UE, de naţionalitate română, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, care lucrau de mai mult timp pe şantierele sau la fermele din Uniune, vindeau pontul.
Alţii, le furau sau le închiriau de la proprietarul din străinătate. Le suiau pe platforme şi… în România ajungeau.
Aici, erau închiriate de unii patroni de firme de construcţii sau chiar erau cumpărate. Că tot românu are fler de afacerist…
De apreciat acţiunea de amploare a celor de la DIICOT. Dar oare, nu a fost aruncată pe piaţă acţiunea asta ca, din nou, atenţia consumatorului de mass-media să fie abătută de la ceea ce se întâmplă pe la Cotroceni?

Mă întreb şi eu, ca o consumatoare de mass-media ce sunt?

Sorina Bruj

Etichete:

Un raspuns la “Cine fură azi un ou, mâine va fura un… buldozer”

  1. Stelios a scris:

    Nu ne dam cu presupusul dsrepe ce si cum va fi. Da’ e cam clar ce urmeaza: ministerele nou infiintate vor avea nevoie de cel putin 6 luni de “rodare”, asta insemnand timp pierdut, intr-un an dificil. Apoi, ce dracu insemana aia “mari proiecte”, de avem nevoie de un minister separat? Ca si chestia aia cu “romanii de pretutindeni”. Prea mari orgoliile astea.Cu presa portocalie n-am nicio problema, guvernul trebuie tinut sub presiune permanenta, oricare ar fi culoarea lui, mai ales ca, deja, se vede o iritare in atitudinea unora dintre liderii USL fata de intreaga presa. Si nici nu s-a uscat bine tusul de pe buletinele de vot…Ok, acordul ala contine platitudini, n-are valoare institutionala sau juridica, e neserios. Dar ne cam arata din ce aluat e facut Ponta. Ati vazut pe undeva amintit Parlamentul? ca singurul organ reprezentativ? ca eu n-am vazut. Si mi se pare ca, din nou, Parlamentul a devenit anexa guvernului. Vom vedea ce va urma.Aparent, udemeristii si-au luat-o. Dar e o vorba cu cine rade la urma.. Mai vedem anul viitor, prin toamna, mai vedem la referendumul pentru modificarea Constitutiei si mai ales la alegerile prezidentiale. Atunci vedem pentru cine s-a pregatit “opereta” asta cu UDMR-ul.In rest, guvernul Ponta a cam uitat ca vine iarna. Si rezultatele se vad.

Comentati