Bani europeni pentru “pregătirea viitorului ştiinţific” al Uniunii

A început toamna. Iar vremurile sunt tot „de criză”. Prin urmare, suntem, în continuare atenţi la cheltuieli. Ne stabilim priorităţile, eliminăm cheltuielile inutile şi renunţăm astfel la ceea ce nu ne este absolut necesar. Normal, ne fixăm un buget pe care ne gândim să-l gestionăm cât mai bine. Fireşte, toate aceste măsuri le luăm, în primul rând, la nivel familial.
La nivel macro, mai exact, la nivelul Uniunii Europene, propunerile de buget vizează  investiţiile şi măsurile care vor conduce la creştere economică. Cum se poate însă obţine creşterea economică? Prin alocarea unei părţi substanţile din bugetul comunitar ocupării forţei de muncă, prin crearea unui număr cât mai mare de locuri de muncă, prin calificarea şi recalificarea forţei de muncă, care să aibă un randament cât mai ridicat.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională NV, se va înfiinţa un mecanism de finanţare „pentru a conecta toate ţările Europei în domenii precum energia, transportul şi tehnologia informaţiei”.
În perspectiva “pregătirii viitorului Uniunii Europene”, o altă parte semnificativă din bugetul european ar urma să fie alocată educaţiei, formării profesionale continue, cercetării şi inovării.
Astfel, cercetatorii europeni au acum posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru organizarea de activităţi de networking, întâlniri, reuniuni, conferinţe, schimburi de experienţă şi informaţii ştiinţifice pe termen scurt, dar şi pentru acţiuni de informare a publicului, prin intermediul programului de finanţare COST al Comisiei Europene.
Deşi programul COST nu finanţează cercetarea propriu-zisă, acesta susţine în prezent peste 200 de activităţi ştiintifice în 9 domenii diferite ale cercetării.

Activităţile COST sunt adresate echipelor de cercetatori europeni şi au ca scop consolidarea bazelor cercetării de excelenţă în Europa.  Activităţile pot viza nouă domenii esenţiale ale ştiinţei:

•    biomedicină şi bioştiinţe moleculare;
•    chimie şi ştiinţe şi tehnologii moleculare;
•    ştiinţele Pământului şi gestionarea mediului;
•    alimentaţie şi agricultură; silvicultura,
•    produse şi servicii forestiere;
•    persoane, societăţi, culturi şi sănătate;
•    tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor;
•    materiale, fizică şi nanoştiinţe;
•    transporturi şi dezvoltare urbană.

Echipele de experţi care participă la program trebuie să includă cercetători din cel puţin cinci state membre eligibile, sprijinul financiar disponibil pentru astfel de echipe fiind de până la 100.000 EUR pe an, pentru o perioadă de 4 ani.
Depunerea aplicaţiilor presupune parcurgerea a două etape, termenul limită pentru depunerea propunerilor preliminare fiind 30 septembrie 2011.
Invitaţia este valabilă şi pentru cercetătorii români, cetăţeni ai Uniunii Europene. Acum, rămâne de văzut cât de mulţi  se vor “înghesui”  să aplice pentru acest program.

Sorina Bruj

Etichete: , ,

Un raspuns la “Bani europeni pentru “pregătirea viitorului ştiinţific” al Uniunii”

  1. stopsy a scris:

    DORESC PARTICIPARE LA activităţi de networking

Comentati