În ţara lui “Ştie-tot” Vodă

În ţara lui “Ştie-tot” Vodă “trăiesc bine şi foarte bine” o mână de oameni (în general, băieţii şmecheri, fie coloraţi politic, fie coloraţi la ten). Pe lângă mâna asta de oameni, trăiesc, sau mai exact supravieţuiesc… restul. Adică marea masă. Cu facturi uriaşe de achitat, cu credite de rambursat, cu imposibilitatea de a face faţă, cu demnitate, provocărilor zilei de mâine.
Hai să vedem cam în ce fel decurge o zi “de lucru” de-a lui “Ştie-tot” Vodă.
Azi a fost “înscăunat” cel de-al doilea Agă. Asta, la nici o lună de guvernare a noii Stăpâniri.
Cu 15 minute înainte de începerea festivităţilor dedicate acestei înscăunări, “Ştie-tot” Vodă s-a razgândit şi… a trecut cu cohorta oficială prin faţa Agiei mai înainte menţionate. Comportament penibil! De copil “răzgâiat”. Ce să-i faci.

Să revenim. A fost “uns” noul Agă, i s-a pregătit o festivitate militară (deşi, această instituiţie a fost demilitarizată) cu fanfară, gardă de onoare, şampanie şi tot tacâmul. Cum niciunui alt dregător nu i s-a mai pregătit până acum. Am conchis că “organele din Agie” se pregătiseră în acest fel, deoarece se aşteptau să vină şi Vodă. Şi, surprize-surprize: marele om de stat le-a tras clapa! Maşinile cu girofar din cohorta oficială au trecut mai departe, fără să “privească în urmă”. Normal, prin oglinzile retrovizoare.

Probabil, această festivitate i se va scoate pe nas noului Agă peste ceva vreme. Vodă îi va spune că “în vremuri de criză şi de restrişte” , când trebuie strânsă cureaua, el (noul Agă) se lăfăie în şampanie şi gardă de onoare. Poate mă înşel. Deşi, după cum s-a manifestat până acum Vodă… Timpul va trece şi vom vedea.

“Ştie-tot” Vodă a considerat total nepotrivită invitarea unui număr atât de mare de curteni la un eveniment de teapa asta: un astfel de eveniment, trebuie să fie “scurt şi sec”. (Afirmaţia este preluată dintr-o conferinţă de presă ţinută de purtătorul de cuvânt al mai marelui).

Între timp, Vodă mai participă şi la o întânire cu diplomaţii străini. Plin de evlavie, se adresează trimisului Vaticanului în ţara sa. Rememorează pe scurt şi cu plăcere momentele în care s-a aflat în vizită în statul papal.

Mai dă o declaraţie de presă în care nu spune nimic nou… Bla-blauri…

Apoi, e puţin enervat de faptul că un fost supus de-al său face declaraţii “infame”: supusul care s-a răzvrătit, mărturiseşte că “Ştie-tot” Vodă le asculta convorbirile unor importanţi oameni din statul peste care el domneşte.

Şi între timp, cursul leu-euro a atins nişte cote istorice. Şi din nou marea masă se dă de ceasul morţii cu ce îşi va plăti facturile… Cui ce-i pasă! Lui Vodă, nu prea. El, “Ştie-tot” Vodă, are propriile lui “bătălii”. Şi nu are timp de nimicuri de acest fel.

Note explicative
Agie = s.f. Organ administrativ din sec. XVIII – XIX în Tara Românească si în Moldova, însărcinat cu menţinerea ordinii publice; totalitatea funcţionarilor din această instituţie.
Agă = s.m. dregător domnesc care avea în funcţie siguranţa publică

Sorina Bruj

Etichete:

Comentati