50% si cele trei categorii de dascali

Fiindca tot ne confruntam cu o adevarat “fierbere” in ceea ce priveste salarizarea profesorilor, s-a efectuat un studiu referitor la dascali. Realitatea TV ne-a impartasit concluziile desprinse din acest studiu.
In functie de raspunsurile date de elevi, profesorii s-ar imparti in 3 categorii:
Din prima categorie fac parte profesorii absurzi, foarte exigenţi, cărora nu le pasă dacă elevii înţeleg ce li se cere şi pe care elevii îi consideră (pe drept cuvant) “gardieni de închisoare!”

In cea de-a doua categorie se inscriu profesorii care pot ţine echilibrul între exigenţă şi prietenie, care ştiu să glumească, pe care îi interesează problemele elevilor, dar care impun reguli clare de comportament pe care le respectă ei însişi. Mai mult, acestia ii pot convinge pe elevi că meseria de profesor este una care merită să fie urmată!

A treia categorie este repezentata de profesorii slab pregătiţi, care îşi desconsideră elevii şi le spun că sunt “bestii”, “proşti”, “nesimţiţi”, “mortăciuni”, “handicapaţi” sau “animale”. Profesorii din această categorie mănâncă în timpul orelor, vorbesc la telefon sau citesc ziarul şi nu le pasă dacă elevii învaţă sau nu, sau şi mai rău, sunt violenţi, fie cu vorba, fie cu fapta.

Acestea fiind zise, de pe pozitia unui parinte caruia nu-i este indiferenta educatia pe care o primeste copilul sau in scoala, ma intreb: marirea salariului cu 50% va “anula” cumva dascalii care apartin celei de-a treia categorii? Ma tem ca nu…

Pentru ca felul de-a fi al unora (care au patalamaua) nu se va “peria”, caracterul lor (daca il au) va ramane acelasi, vor sta in continuare in fata elevilor si-i va ponegri, sau ii va ignora. Doar timpul trece, leafa merge!

Ingrijorator este faptul ca studiul nu a reliefat care din cele 3 categorii este mai substantial reprezentata…
Ca sa inchei, totusi, intr-o nota optimista: vreau sa cred ca cea mai bine reprezentata categorie este cea de-a doua. Adica acei dascali care se stiu impune, care transmit elevilor cunostinte ce le vor fi necesare in viata, si care, mai mult decat orice, ii conving pe copii ca meseria de profesor este una ce merita urmata!

Sorina Bruj

Etichete: ,

Un raspuns la “50% si cele trei categorii de dascali”

  1. Altfel a scris:

    Mai exista o categorie, cel putin. Cei care ii lasa pe elevi sa-si faca de cap, fara sa-i intereseze daca mai si invata ceva, fie pentru ca sunt ei slab pregatiti, fie pentru ca nu au vocatie de profesor, fie pentru ca urmaresc altceva in viata decat sa-i invete ceva pe elevi. Sunt profesorii din cauza carora ramanem cu mari goluri in pregatire, care ne impedica pe parcursul vietii. Ei nu se poarta urat cu elevii, sunt ingaduitori, chiar dau note mari, dar fara legatura cu nivelul de cunostinte al elevilor. In general, elevii ii agreaza pe acesti profesori, atunci cand sunt pe bancile scolii, dar mai tarziu realizeaza ce nesansa au avut sa aiba astfel de profesori.

Comentati